Thursday, July 12, 2007

co.nr atau blogspot.com?

Ada beberapa pelajar yang cuba untuk memberikan komen melalui 9186.co.nr. Setakat ini didapati bahawa percubaan untuk mengkomen melalui alamat tersebut tidak berjaya (word verification tidak tertera).

Oleh hal yang demikian, dimaklumkan kepada para pelajar agar dapat menggunakan alamat 9186.blogspot.com dan bukannya 9186.co.nr sehingga masalah tersebut dapat diatasi.

Sekian. Terima kasih

9186.blogspot.com

5 comments:

BuNaL_271 said...

aku kai 9186.co.nr b4! au janggut2 jua ku 2 cuba kan bagi kumin ah! hahaha but to cgu Ali thanks.. hehe

hayana_set6 said...

hayana_set6: adakah semua tugasan yang diberi melalui blog ini, dihantar melalui cikgu di kelas atau dari sistem komputer ini sendiri? kpd cikgu, saya harap cikgu dapat menjawab pertanyaan saya samada didalam kelas ataupun melalui email saya secepat mungkin. kerana kami akan cuba sedaya upaya kami untuk menyiapkan tugasan yang di beri secepat mungkin... (terdapat kekeliruan bagi saya dalam tugasan itu) harap maaf..

9186/01 said...

Terima kasih.

Tugasan kamu terbahagi kepada dua bahagian, iaitu manual dan atas talian; kedua-duanya sama penting.

1. Tugasan manual.
Tugasan jenis ini berupa tugasan yang saya berikan semasa kuliah berlangsung. Setakat ini saya sudah berikan tugasan berupa 'terjemahan' dan Set 6 (kalau saya tidak silap) karangan bertajuk 'Web log: keberkesanannya dalam pengajaran dan pembelajaran Bahasa Melayu' (Set-set lain akan saya berikan tajuk yang sama pada minggu hadapan). Tugasan ketiga pula 'Projek Blog' (menulis esei untuk dijadikan entri Blog 9186).

Kedua-dua tugasan pertama ini memerlukan awda menulisnya dan menghantarnya secara tradisional: menggunakan pen dan kertas. Ia dihantarkan kepada saya secara biasa dan pada tarikh-tarikh yang ditetapkan. Semua pelajar (kecuali yang tidak hadir) diminta menghantarkan tugasan ini. Tugasan ketiga pula, awda diberikan masa yang cukup untuk menghasilkan tugasan tersebut (dan tugasan ini tidak ada pengecualian).

2. Tugasan atas talian.
Tugasan ini berupa tugasan yang dibuat melalui pautan komen pada satu-satu entri di Blog 9186. Walau bagaimanapun, tugasan ini mempunyai batasannya. Pelajar-pelajar yang mempunyai akses kepada internet sahaja yang sebaiknya mengikuti tugasan ini. Namun, pelajar-pelajar yang aktif akan mendapat markah (asalkan nama dan set pengkomen tertulis).

Untuk tugasan atas talian, awda juga (sama seperti tugasan manual) diarahkan untuk menulis dengan bahasa Melayu yang betul (sama ada ejaan, tatabahasa ataupun cara penyampaiannya). Markah akan diberikan kepada pelajar yang aktif mengkomen namun komen yang serius bahasanya dan isinya sahaja yang akan dikira.

Kenapa Blog?
Pembelajaran, lebih-lebih lagi di peringkat tinggi seperti PTEB, tidak semestinya hanya berlaku di dalam kelas. Saya, dan beberapa pensyarah lain, mendapati antara kelemahan pelajar-pelajar ialah:

1. Bahasa (ejaan, tatabahasa dan penggunaan tanda baca kerap salah).
2. Kurangnya pembacaan luar (Pelajar Bahasa Melayu, baik di peringkat universiti, kebanyakannya kurang membaca. Esei terbaik yang dihasilkan biasanya berupa ide-ide andaian dan bukannya fakta yang didapati dari pembacaan luar bilik darjah).

Dengan adanya projek blog ini, pelajar-pelajar diharapkan untuk dapat memanfaatkan kemudahan internet (jika ada) untuk mendapatkan bahan bacaan (melalui entri yang diberikan). Namun keterbatasannya pada tahap ini adalah hanya pelajar yang mempunyai komputer yang boleh mengakses maklumat yang dipaparkan dalam blog ini.

Agar jurang keterbatasan ini dapat dikecilkan, saya akan berunding dengan pihak tertentu untuk meminjam Makmal ICT PTE Berakas pada waktu petang iaitu sekali seminggu (pelajar-pelajar Set 2, 3 dan 6 berkongsi masa). Jika diluluskan, saya akan membawa pelajar-pelajar yang bermotivasi untuk melakukan tugasan atas talian pada waktu tersebut. Walau bagaimanapun, masa yang difikirkan adalah selepas jam 2 petang dan selama satu jam.

Akhir kata, saya dengan harapan yang besar ingin melihat pelajar-pelajar berpeluang untuk menyertai aktiviti dalam Projek Blog ini sebagai satu aktiviti sampingan sebelum pelajar-pelajar melangkah ke alam universiti atau pekerjaan. Jika ada sebarang ide ataupun pendapat, jangan ragu-ragu untuk bertanyakannya di sini ataupun langsung berjumpa saya. Terima kasih sekali lagi saya rakamkan buat Hayana_Set6 atas keraguan yang dikemukakannya.

Ringkasnya:
. Tugasan ada dua, 1. Manual dan 2. Atas talian.
. Gunakan bahasa yang betul dalam tugasan.
. Jika diluluskan, pelajar akan diberikan waktu satu jam seminggu untuk menggunakan komputer pada waktu petang.

mezah17 set3 said...

cikgu cikgu.. adakah kami dimestikan untuk mengkomen semua topik-topik yang cikgu berikan?

9186/01 said...

Seboleh-bolehnya semua awda komen kerana sekurang-kurangnya awda membaca entri yang disajikan.