Saturday, December 1, 2007

Hari AIDS Sedunia 2007

(Imej ini diambil daripada: Infonia)


Hari ini: 1 Disember 2007, seperti tahun-tahun sudah, ialah Hari AIDS Sedunia. Hari AIDS Sedunia ini disambut dengan pemakaian riben merah (the Red Ribbon). Tema Hari AIDS Sedunia tahun ini: 'Stop AIDS. Keep the Promise - Leadership'. Hari AIDS sedunia ini diisytiharkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia sejak 1988. Di Brunei Darussalam, "LEADERSHIP: TALK & ACT" dipilih sebagai tema Hari AIDS Sedunia peringkat Brunei Darussalam.

AIDS direkodkan semakin menular dan Negara Brunei Darussalam tidak terkecuali daripada mengalami masalah AIDS ini. Mengikut rekod, bilangan rakyat Brunei yang menghidap AIDS semakin bertambah dan hal ini sangat membimbangkan. Oleh itu, kepada pelajar-pelajar, jauhilah perkara-perkara yang boleh menyebabkan anda dijangkiti oleh virus HIV.

AIDS atau dalam bahasa Melayunya Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit disebabkan oleh virus HIV yang dipindahkan daripada pesakit kepada orang lain melalui beberapa cara. Untuk keterangan lanjut, sila layari laman-laman web yang diberikan di bawah ini.


Pautan mengenainya:

  1. Teks ucapan YB Menteri Kesihatan
  2. Kelab Penyinar (Brunei Darussalam)
  3. Hari AIDS Sedunia
  4. http://www.worldaidsday.org/
  5. http://www.worldaidsday.org.au/
  6. http://en.wikipedia.org/wiki/World_AIDS_Day

2 comments:

jemiro said...

wah, sekarang sudah hari aids sedunia aja nih, taun 2009 ini
saya hanya bisa berharap semoga para penderita aids bisa punya semangat baru untuk hidup :)
dan juga mereka yang tidak bisa mengubah pola mereka

Colllege of Computer qassim said...

This is wonderful website
Qassim & QU